VreugdeVolZijn
Zorgboerderij

Ritme
Vier seizoenen


Het werken buiten in en met de natuur geeft vanzelf een meeleven met de seizoenen. Elk van de 4 seizoenen heeft zijn eigen charme. Door veel buiten te zijn wordt dit heel direct ervaren. Dit wordt nog versterkt door het werken in een tuin; het zaaien en steeds weer kijken of er al iets groens boven de grond komt, de groei van de planten die uitmond in de bloei met al zijn kleuren en natuurlijk het opeten van een volgroeide plant.


Werkzaamheden


Bij de groei van de groenten horen ook verschillende werkzaamheden. Zo zullen we in het voorjaar vooral bezig zijn met de grond klaar maken om te zaaien en zaaien we binnen in potjes om deze plantjes later buiten te kunnen uitzetten. In de zomer kunnen we al oogsten en gaan we schoffelen en ook nog de late groenten zaaien. In de herfst ligt het accent op oogsten en verwerken en in de winter gaan we mest en compost uitrijden, gereedschap onderhouden, naambordjes van de groenten schilderen en snoeien in de houtwallen.


Dagprogramma


De dagen hebben een vast ritme met een regelmatige afwisseling tussen werk en pauze. In principe begint de dag om 9.00 uur met een gezamenlijke dagopening waarin we bespreken wat we gaan doen. Om 10.30 is er een half uur koffie/thee pauze. We werken dan door tot 12.30 voor een lunchpauze van 1 uur. Om 15.00 is er een half uur koffie/thee pauze. Daarna ruimen we de gereedschappen op die we gebruikt hebben en maken alles weer netjes voor de volgende dag. Om 16.00 gaat iedereen naar zijn eigen woonplek. Niet voor iedereen zal de begin- en eindtijd goed uitkomen. Hier maken we individuele afspraken over.